Aromatyczny bakłażan z papryką w pomidorach
Trudność średniPorcje
8
ilośćCzas przygotowania
45
minutMój ulubiony przepis na aromatycznego bakłażana.
Składniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
3 bakłażany
2 czerwone papryki
5 dojrzałych pomidorów lub 400 ml passaty pomidorowej
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczki chilli w oleju lub ½ łyżeczki pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
natka z pietruszki lub kolendra do posypania
Przygotowanie
- Bakłażany kroimy w dużą kostkę, a następnie solimy i polewamy olejem. Mieszamy w misce. Następnie wykładamy na blachę i pieczemy w 185-190 stopniach przez 20 min.
- W trakcie pieczenia bakłażanów, kroimy cebulę w piórka, czosnek w plasterki, paprykę czerwoną w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej rzepakowy, dodajemy cebulę i podsmażamy przez kilka minut aż się zeszkli.
- Następnie dodajemy czosnek, paprykę czerwoną, papryczkę chilli w oleju, paprykę wędzoną.
- Smażymy wszystko aż papryka zmięknie. Dodajemy pieczone bakłażany.
- Dodajemy pomidory i dusimy przez 10 minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i posypujemy posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Porady
- Tak przygotowany bakłażan – upieczony w piekarniku – zachowuje swój niepowtarzalny smak i konsytencję (nie jest gąbczasty).
- W celu wydobycia bogatego smaku bakłażana można go też podsmażyć na większej ilości oleju. Wtedy najpierw kroimy bakłażana w kostkę i posypujemy solą, aby puścił soki. Po pół godziny smażymy na dużej ilości oleju partiami, tak aby z każdej strony ładnie go obsmażyć. Ja preferuję pierwszy sposób ze względu na mniejszą ilość tłuszczu, ale ten też polecam, jeśli ktoś nie ma obaw przed nadmiarem oleju, bo smak jest wyborny ????