Burgery z buraków i białej fasoli z kremowym aioli

Burgery z buraków i białej fasoli z kremowym aioli

Danie Dania główne, PrzakąskiTrudność średni
Porcje

6

sztuk
Czas przygotowania

55

minut

Składniki

  • Kotlet z buraków do burgerów
  • 2 średnie buraki (ok 400 gram przed obraniem)

  • 1 cebula średnia cebula

  • 55 gramów płatków owsianych

  • 100 gramów orzechów włoskich

  • 25 gramów siemienia lnianego

  • 200 gramów białej fasoli (po ugotowaniu) lub z puszki (po odcedzeniu)

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta cząbru

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 pieprzu naturalnego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżki ziaren sezamu

  • Sos aioli
  • 110 gram majonezu wegańskiego (znalazłam ostatnio gotowy, smaczny majonez, który przypomina w smaku tradycyjny – w jednym z hipermarketów)

  • łyżka soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 średnie ząbki czosnku

Przygotowanie

  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju, na średnim ogniu około 7-10 minut, aż się zarumieni.
  • Do blendera wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki buraki. Zblenduj. Dodaj fasolkę, czosnek, podsmażoną cebulę, sól, sos sojowy i zblenduj ponownie.
  • W blenderze ręcznym/młynku zblenduj po kolei orzechy włoskie, płatki owsiane, siemię lniane.
  • Połącz mokre i suche składniki oraz dodaj przyprawy: tymianek, cząber, pieprz cayenne i pieprz naturalny. Dokładnie wymieszaj.
  • Włącz piekarnik na 190°C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
  • Z powstałej masy powinno wyjść 6 burgerów. Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią na blasze. Posyp burgery sezamem na wierzchu.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Następnie wyjmij burgery z piekarnika, obróć je delikatnie na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na najwyższą półkę. Piecz przez kolejne 20 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podawaj z sosem aioli lub hummusem lub sosem chrzanowym.
  • Sos aioli
  • Zmiksuj majonez z cytryną, solą i czosnkiem. Włóż do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia.
  • Propozycja podania
  • Bułkę bezglutenową posmaruj sosem z aioli, dodaj sałatę, czerwoną cebulę, pomidora, papryczki jalapeno i podawaj.
  • Świetnie smakuje także na kanapkach lub jako kotlet do obiadu.
  • Smacznego ????

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*