Kruche ciastka migdałowe z 5 składników
Danie Deser, Na imprezęTrudność ProstePorcje
35
ciastekCzas przygotowania
7
minutCzas chłodzenia
1
hourCzas pieczenia
17
minutSkładniki
- Ciasto
200 gramów mąki pszennej
120 gramów zmielonych migdałów
80 gramów cukru pudru
2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukru waniliowego
170 gramów margaryny
Przygotowanie
- Zagnieć szybko ciasto z margaryny, mąki, pasty waniliowej, cukru pudru i migdałów. Włóż do lodówki na godzinę lub dwie.
- Uformuj kulki wielkości jednego winogrona. Zroluj ciasto dłonią i zakręć końce tak, aby powstał kształt podkowy.
- Nagrzej piekarnik góra – dół do 170 °C.
- Włóż przygotowane ciastka do piekarnika i piecz przez ok. 15-17 minut.
- Wyjmij z piekarnika i jak będą jeszcze ciepłe możesz oprószyć je cukrem pudrem lub zanurzyć końce w rozpuszczonej czekoladzie (czekoladę możesz rozpuścić w miseczce szklanej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej). Ja i moja rodzina preferujemy bez dodatków ????