Pizza wegańska na cienkim i chrupiącym cieście

Pizza wegańska na cienkim i chrupiącym cieście

Recipe by MarekDanie Danie główne, Kuchnie świata, Na imprezęTrudność średni
Porcje

4

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

10

minut

Podstawą pizzy jest cienkie ciasto drożdżowe. Na nie nakładamy, również cienką, warstwę zredukowanego sosu do pizzy. Wszystko posypujemy serem oraz ulubionymi składnikami. W domowym zaciszu, gdy nikt nie widzi, można użyć nawet ananasa – tylko po co? 😉

Składniki

  • Składniki ciasta
  • 2 szklanki mąki pszennej lub po jednej szklance mąki pszennej i żytniej, do tego rezerwa mąki pszennej na kolejne etapy wyrabiania

  • 40 gramów drożdży

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru białego lub trzcinowego

  • 2 łyżki oliwy

  • Składniki sosu do pizzy
  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka oliwy

  • bazylia – najlepiej świeża

  • oregano – najlepiej świeże

  • szczypta soli

  • szczypta cukru

  • ząbek czosnku

  • To co na górę
  • ser wegański – najlepiej w formie wiórków

  • 2 średnie pieczarki

  • 1 czerwona cebula

  • 1 pomidor (opcjonalnie)

  • 1/3 czerwonej papryki

Przygotowanie

  • Wyrabianie ciasta na pizzę
  • W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz sól.
  • Mąkę wsypujemy do dużej miski. Wlewamy do niej łyżkę oliwy i 80% wody z drożdżami.
    Uwaga – wyrabianie ciasta wymaga stałego dosypywania mąki, aby je zagęścić, ale zdarza się, że przesadzimy z mąką i wtedy przyda się rezerwa płynu by uratować sytuację.

    Wszystkie składniki mieszamy i kiedy zmienią się w jednolitą masę zaczynamy wyrabiać. Wyrabianie polega na ugniataniu ciasta rękami z okresowym dosypywaniem niewielkich ilości mąki. Robimy to tak długo aż ciasto nie będzie się kleiło do palców. Kiedy to nastąpi formujemy z ciasta kulkę, smarujemy z wierzchu łyżką oliwy i pozostawiamy, w przykrytym ręcznikiem naczyniu, do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto wyrośnie (20-40 min) możemy je rozwałkować na cienkie placki. Da się to zrobić bez wałka ale ja zwykle jednak się nim posiłkuję.

    Na stolnicy rozsypujemy cienką warstwę mąki. Smarujemy nią także wałek. Od ciasta odrywamy kawałek (przy podanych ilościach zwykle wychodzą trzy placki), formujemy z niego małą kulkę, rozpłaszczamy na stolnicy i wałkujemy do czasu uzyskania kształtu jaki nas interesuje (okrągłego, aby ładnie wyglądało lub kwadratu by pasowało do blachy).

    Jeśli ciasto klei się do wałka należy dodać odrobinę mąki.

    Kiedy placek jest uformowany należy go delikatnie przemieścić na oprószoną mąką blachę. W przypadku kamienia nakładamy placek ze składnikami od razu na gorący kamień.
  • Przygotowanie sosu
  • Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy wyciśnięty czosnek i po 30 sekundach przecier pomidorowy oraz przyprawy. Całość redukujemy często mieszając – aż do uzyskania konsystencji na tyle gęstej by łatwo przylegała do ciasta.
  • Scalanie wszystkiego w pizzę
  • Pieczarki, cebulę, pomidora oraz paprykę tniemy na cienkie plastry.
  • Placek po jego umieszczeniu na blasze smarujemy równomiernie sosem. Następnie obsypujemy serem i na górze układamy warzywa – zgodnie ze zmysłem estetycznym lub/i fantazją.
  • Całość wkładamy na około 5-7 min do piekarnika rozgrzanego do 250° C. Trzeba stale monitorować stan pizzy by się nie przypaliła.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*