Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią wegańską to warto zadbać o odpowiednie wyposażenie spiżarki, tak aby móc swobodnie eksperymentować z potrawami roślinnymi.
Jest kilka produktów, przypraw, olejów, które zdecydowanie pomogą w tworzeniu wegańskich potraw i takie, które ze względu na walory zdrowotne warto zgromadzić w domowej spiżarce.
Ja w swojej mam między innymi:
Białko roślinne – strączki
Idealne do przygotowania obiadu i różnego rodzaju past do kanapek. Sycące i pyszne.
- soczewica czerwona
- soczewica zielona
- fasola biała
- fasola czerwona
- ciecierzyca
- groszek zielony
Oleje
- olej z awokado – delikatny w smaku, stosowany głównie do sałatek, past, wyłącznie na zimno
- olej lniany – dobrej jakości ma lekko orzechowy smak, stosowany do sałatek, past, wyłącznie na zimno
- olej z pestek dyni – intensywny orzechowy smak, idealny do sałatek, serów wegańskich, a nawet ciast
- oliwa z oliwek do sałatek, czasami do smażenia, do dań śródziemnomorskich, wegańskiej pizzy ????
- olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy i inne dodatki
- papryka wędzona – idealna do wegańskiego leczo, ragout, gulaszy warzywnych
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz cayenne
- pieprz ziołowy
- oregano
- bazylia
- kmin (kumin) rzymski idealny do hummusu, dań bliskowschodnich etc.
- sól czarna (kala namak) nadająca potrawom jajeczny smak
- płatki drożdżowe nieaktywne nadające potrawom serowy smak
- pasta curry
- imbir
- kardamon
- cynamon
Orzechy, pestki i nasiona
- nerkowca do serów wegańskich, deserów i ciast
- brazylijskie
- migdały do serów wegańskich, deserów i ciast
- włoskie zarówno do dań na słodko jak i wytrawnych, do past do chleba
- pestki słonecznika do dań na słodko jak i wytrawnych, do past do chleba
- pestki dyni
- siemię lniane zamiennik jajka, sprawdza się w ciastach
Suszone owoce
- śliwki
- daktyle do ciast wegańskich bez pieczenia
- rodzynki
Kasze i mąki
- mąka z ciecierzycy zastępuje jajka w ciastach, naleśnikach, idealna do wypieku chleba pita
- mąka ziemniaczana
- mąka owsiana do ciast i ciastek
- mąka gryczana do ciast bezglutenowych
- mąka pszenna
- kasza gryczana
- kasza jaglana do deserów i pasztetów wegańskich