Spiżarnia wegańska

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią wegańską to warto zadbać o odpowiednie wyposażenie spiżarki, tak aby móc swobodnie eksperymentować z potrawami roślinnymi.

Jest kilka produktów, przypraw, olejów, które zdecydowanie pomogą w tworzeniu wegańskich potraw i takie, które ze względu na walory zdrowotne warto zgromadzić w domowej spiżarce.

Ja w swojej mam między innymi:

Białko roślinne – strączki

Idealne do przygotowania obiadu i różnego rodzaju past do kanapek. Sycące i pyszne.

  • soczewica czerwona
  • soczewica zielona
  • fasola biała
  • fasola czerwona
  • ciecierzyca
  • groszek zielony

Oleje

  • olej z awokado – delikatny w smaku, stosowany głównie do sałatek, past, wyłącznie na zimno
  • olej lniany – dobrej jakości ma lekko orzechowy smak, stosowany do sałatek, past, wyłącznie na zimno
  • olej z pestek dyni – intensywny orzechowy smak, idealny do sałatek, serów wegańskich, a nawet ciast
  • oliwa z oliwek do sałatek, czasami do smażenia, do dań śródziemnomorskich, wegańskiej pizzy ????
  • olej rzepakowy do smażenia

Przyprawy i inne dodatki

  • papryka wędzona – idealna do wegańskiego leczo, ragout, gulaszy warzywnych
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz cayenne
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • bazylia
  • kmin (kumin) rzymski idealny do hummusu, dań bliskowschodnich etc.
  • sól czarna (kala namak) nadająca potrawom jajeczny smak
  • płatki drożdżowe nieaktywne nadające potrawom serowy smak
  • pasta curry
  • imbir
  • kardamon
  • cynamon

Orzechy, pestki i nasiona

  • nerkowca do serów wegańskich, deserów i ciast
  • brazylijskie
  • migdały do serów wegańskich, deserów i ciast
  • włoskie zarówno do dań na słodko jak i wytrawnych, do past do chleba
  • pestki słonecznika do dań na słodko jak i wytrawnych, do past do chleba
  • pestki dyni
  • siemię lniane zamiennik jajka, sprawdza się w ciastach

Suszone owoce

  • śliwki
  • daktyle do ciast wegańskich bez pieczenia
  • rodzynki

Kasze i mąki

  • mąka z ciecierzycy zastępuje jajka w ciastach, naleśnikach, idealna do wypieku chleba pita
  • mąka ziemniaczana
  • mąka owsiana do ciast i ciastek
  • mąka gryczana do ciast bezglutenowych
  • mąka pszenna
  • kasza gryczana
  • kasza jaglana do deserów i pasztetów wegańskich