Szybkie wegańskie curry z ciecierzycy i soczewicy

Szybkie curry z ciecierzycy i soczewicy

Recipe by MarekDanie Danie główneTrudność Łatwe
Czas przygotowania

15

minut
Czas gotowania

15

minut
Całkowity czas

30

minut

Danie powstało gdy czasu było mało a głód był wielki 🙂 z tego co stało w spiżarce

Składniki

  • puszka ciecierzycy/ cieciorki

  • 200 gramów czerwonej soczewicy

  • średnia cebula

  • ząbek czosnku

  • łyżka czerwonej pasty curry

  • 20 gramów imbiru

  • puszka mleczka kokosowego

  • mały słoik koncentratu pomidorowego

  • trzy liście kafiru (suszone liście limonki)

  • łyżka oleju ryżowego

  • trzy łyżki sosu sojowego

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Płuczemy soczewicę, gotujemy ją zgodnie z instrukcja na opakowaniu
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek i imbir przeciskamy przez praskę
  • Na rozgrzany olej wrzucamy to co posiekaliśmy, dodajemy pastę curry i smażymy, stale mieszając, około 2 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, liście kafiru oraz sos sojowy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy zawartość puszki z ciecierzycą oraz ugotowaną soczewicę. Całość gotujemy jeszcze około 10 min. Dosmaczamy solą i pieprzem wedle własnego gustu
  • Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*