Ulubione smażone tofu w wersji koreańskiej w 30 minut

Ulubione smażone tofu w wersji koreańskiej w 30 minut

Danie Dania główne, Kolacja, Makaron, Kuchnie świataKuchnia inspirowane kuchnią koreańskąTrudność średni
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

15

minut
Czas gotowania

20

minut
Całkowity czas

35

minut

Składniki

  • 400 gramów twardego tofu (jeśli ktoś lubi może być wędzone, my preferujemy klasyczne)

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek szczypiorku

  • makaron ryżowy

  • garść sezamu

  • 2 łyżki papryki gochugaru lub 1 łyżka papryki słodkiej, pół łyżki papryki wędzonej oraz pół łyżki papryki chili

  • ciemny sos sojowy (2-4 łyżki w zależności od tego jak słone potrawy lubimy)

  • 1/2 łyżki octu ryżowego

  • 1/2 łyżki cukru najlepiej trzcinowego

  • olej ryżowy

Przygotowanie

  • Tofu kroimy i smażymy w głębokim tłuszczu (olej ryżowy) aż się ładnie zarumieni. Należy pamiętać o przerzuceniu na drugą stronę w połowie smażenia. Po usmażeniu tofu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • W czasie gdy tofu się smaży, przygotowujemy zalewę. Do szklanki wody dodajemy sos sojowy, paprykę, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz szczypiorek.
  • Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Zostawiamy niewielką ilość oleju na patelni i smażymy na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek oraz połowę szczypiorku. Mniej więcej po minucie wlewamy, przygotowaną wcześniej, zalewę. Czekamy aż wszystko się zagotuje i dodajemy tofu. Kiedy większość zalewy zostanie wchłonięta przez tofu, dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.
  • Sezam lepiej smakuje prażony, więc rozgrzewamy małą patelnię i sypiemy na nią ziarna cały czas mieszając lub podrzucając. Kiedy się ładnie zarumienią zsypujemy z patelni.
  • Na koniec podajemy makaron z tofu posypany obficie sezamem oraz szczypiorkiem.

Porady

  • Miękkie tofu lubi się rozpadać w trakcie smażenia, dlatego wybieram twarde.
  • Z przyprawami warto poeksperymentować. Świetna wersja wyszła też wtedy, kiedy zamiast koreańskiej papryki została dodana wietnamska mieszanka przypraw (papryka chili na słodko).

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*