Wegańskie brownie z białą czekoladą
Danie Deser, Na imprezęTrudność prostePorcje
10
porcjiCzas przygotowania
35
minutSkładniki
2 dojrzałe banany
70 gramów cukru
1 łyżka pasty waniliowej lub cukru waniliowego (spróbujcie z wanilią z Madagaskaru)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 gram oleju (rzepakowy, kokosowy lub inny jakiego używacie)
300 gram mąki pszennej
5 łyżek kakao
1 tabliczka białej czekolady wegańskiej
Przygotowanie
- Wrzuć do szklanej miski olej i czekoladę gorzką. Rozpuść je w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wystarczy, że olej się rozgrzeje i czekolada powinna się rozpuścić. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
- Banany, cukier i pastę waniliową zblenduj na gładką masę.
- Połam białą czekoladę na pojedyncze kostki.
- Połącz mąkę z kakao i wymieszaj. Dodaj zblendowanego banana z cukrem i wymieszaj.
- Dodaj przestudzoną (nie musi być zimna), rozpuszczoną w oleju czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskaj kawałki białej czekolady, tak aby kostki były w środku ciasta.
- Piecz przez 25 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Wyjmij z formy po ostygnięciu.