Czosnkowe chili z chińskim makaronem i tofu
Danie Danie główneKuchnia Kuchnia chińskaTrudność Bardzo łatweCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
10
minutCałkowity czas
20
minutProste w przygotowaniu danie rodem z południa Chin.
Składniki
250 gramów tofu
5 dużych ząbków czosnku
1 łyżka papryki gochugaru lub 1/2 łyżka papryki słodkiej oraz 1/2 łyżki papryki chili
pęczek szczypiorku
2 cm kawałek imbiru
makaron chiński
łyżka sosu grzybowego z grzybów shitake lub wegetariańskiego udającego sos ostrygowy
Przygotowanie
- Tofu rozdrabniamy, za pomocą widelca, na drobne fragmenty (im mniejsze tym lepiej).
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju ryżowego (lub innego oleju do smażenia). Następnie wsypujemy tofu i smażymy je 2 min ciągle mieszając. Płyn z tofu powinien odparować. Dolewamy dwie łyżki ciemnego sosu sojowego i smażymy nadal mieszając aż tofu uzyska jednolity, ciemny kolor. Następnie przesypujemy zawartość patelni do innego naczynia. Użyjemy jej później.
- Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu – jednak odcedzamy około 1 minuty przed podanym tam czasem gotowania.
- Czosnek miażdżymy i siekamy na drobne kawałki. Imbir i szczypiorek również drobno siekamy.
Ponownie rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Smażymy czosnek z imbirem, po minucie dosypujemy paprykę i wlewamy 1 łyżkę sosu grzybowego/ ostrygowego. Po kolejnej minucie dodajemy podsmażone tofu oraz makaron. Dolewamy 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku. Stałe mieszając czekamy jeszcze dwie minuty i dosypujemy posiekany szczypiorek. Kolejna minuta mieszania i danie gotowe.
Porady
- Najlepszy będzie szeroki makaron pszenny, ale chow mein albo makaron ryżowy też zrobią robotę.
- Oryginalnie danie zawiera zwykły makaron ostrygowy ale są już w naszym kraju dostępne wegetariańskie odpowiedniki na bazie grzybów. Można również użyć sosu grzybowo-sojowego.