Szybkie, wytrawne rogaliki z pieczarkami
Danie Na imprezę, Przekąski, Przystawki, ŚniadaniaLiczba
9
rogalikówCzas przygotowania
35
minutSkładniki
400 gramów pieczarek
1 duża cebula
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i pieprz naturalny do smaku
Przygotowanie
- Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Podsmaż na średnim ogniu, aż zmięknie – kilka minut.
- Obierz i pokrój pieczarki. Ja kroję na grubsze plasterki. Potem kroję je jeszcze na pół.
- Do cebuli dodaj pieczarki. Nie dodawaj jeszcze soli, żeby nie puściły soku. Smaż przez 5-7 minut.
- Dodaj pieprz ziołowy, pieprz naturalny i sól. Dopraw do smaku. Odstaw do wystygnięcia.
- Nagrzej piekarnik. W tym czasie pokrój ciasto francuskie na 9 kwadratów. Wystudzone pieczarki wykładaj na kolejne kwadraty. Kwadrat składaj w trójkąt, następnie jeden z rogów zawiń do środka.
- Włóż do piekarnika i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj 15 minut, w temperaturze 190 °C. Piecz do momentu, jak się zarumienią.
- Smacznego!
Porady
- To moja ulubiona przekąska na imprezy i spotkania ze znajomymi. Szybka i smakuje nie tylko wegańskim i wegetariańskim gościom. Polecam 🙂