Orientalna zupa curry z dyni, papryki i ziemniaków

Orientalna zupa curry z dyni, papryki i ziemniaków

Recipe by AleksandraDanie Danie główne, Zupa, Jednogarnkowe, Kuchnie świata
Porcje

6

porcji
Czas przygotowania

35

minut

Składniki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub 1 łyżeczka imbiru świeżego

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry

  • chili cayenne (opcjonalnie do smaku)

  • olej

  • 600 gramów obranych ziemniaków (ok. 10 średnich sztuk)

  • 2 papryki czerwone

  • 1000 gramów obranej dyni (idealna jest odmiana butternut, ale używam też innych)

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 puszka pomidorów lub 200 gramów passaty pomidorowej

  • sól i pieprz do smaku

  • warzywa z bulionu marchewka, por, cebula (opcjonalnie)

  • 5 łyżek mleczka kokosowego (80 %) oraz pół puszki wody kokosowej – jeśli używasz mleczka o niższej zawartości kokosa, dodaj więcej mleczka, razem z wodą.

Przygotowanie

  • Na oleju podsmażamy cebulę, po paru minutach dodajemy czosnek, imbir, pastę curry i opcjonalnie pieprz cayenne. Smażymy ciągle mieszając, żeby nie przywarło do dna garnka. Jeśli będzie za mocno przywierać można dodać trochę wody.
  • Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w małe paski paprykę. Dusimy przez ok. 7 minut wszystko razem.
  • Dodajemy dynię, bulion warzywny i dusimy wszystko przez kolejne 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Dodajemy passatę lub pomidory. Gotujemy przez 5 minut. Zestawiamy z ognia. Blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*