Orientalna zupa curry z dyni, papryki i ziemniaków
Danie Danie główne, Zupa, Jednogarnkowe, Kuchnie świataPorcje
6
porcjiCzas przygotowania
35
minutSkładniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub 1 łyżeczka imbiru świeżego
2 łyżki czerwonej pasty curry
chili cayenne (opcjonalnie do smaku)
olej
600 gramów obranych ziemniaków (ok. 10 średnich sztuk)
2 papryki czerwone
1000 gramów obranej dyni (idealna jest odmiana butternut, ale używam też innych)
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów lub 200 gramów passaty pomidorowej
sól i pieprz do smaku
warzywa z bulionu marchewka, por, cebula (opcjonalnie)
5 łyżek mleczka kokosowego (80 %) oraz pół puszki wody kokosowej – jeśli używasz mleczka o niższej zawartości kokosa, dodaj więcej mleczka, razem z wodą.
Przygotowanie
- Na oleju podsmażamy cebulę, po paru minutach dodajemy czosnek, imbir, pastę curry i opcjonalnie pieprz cayenne. Smażymy ciągle mieszając, żeby nie przywarło do dna garnka. Jeśli będzie za mocno przywierać można dodać trochę wody.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w małe paski paprykę. Dusimy przez ok. 7 minut wszystko razem.
- Dodajemy dynię, bulion warzywny i dusimy wszystko przez kolejne 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dodajemy passatę lub pomidory. Gotujemy przez 5 minut. Zestawiamy z ognia. Blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe.