Sycące, pikantne curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Sycące, pikantne curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Recipe by AleksandraDanie Danie główne, Jednogarnkowe, Kuchnie świataKuchnia inspirowane kuchnią indyjskąTrudność średnie
Porcje

6

porcji
Czas przygotowania

40

minut

Składniki

  • 1 kg dyni (po obraniu)

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki stołowe pasty curry

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta kardamonu

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 2 puszki ciecierzycy

  • 400 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów

  • 1/3 puszki mleczka kokosowego (ok. 80 % ekstraktu z kokosa, jeśli macie mleczko z mniejszą zawartością kokosa, dodajcie więcej mleczka)

  • 200 gramów szpinaku

Przygotowanie

  • Na 5 łyżkach mleczka kokosowego podsmażamy pastę curry, kurkumę, cynamon, kardamon.
  • Po 2 minutach dodajemy cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w kostkę). Mieszamy i uważamy, żeby nie przywarło do dna garnka.
  • Smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 2 minuty.
  • Dodajemy bulion i ciecierzycę oraz wszystko dusimy przez ok. 15 minut.
  • Dodajemy passatę pomidorową oraz pozostałe mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zestawiamy z ognia i dodajemy szpinak. Mieszamy, żeby szpinak delikatnie zmiękł.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*