Sycące, pikantne curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem
Danie Danie główne, Jednogarnkowe, Kuchnie świataKuchnia inspirowane kuchnią indyjskąTrudność średniePorcje
6
porcjiCzas przygotowania
40
minutSkładniki
1 kg dyni (po obraniu)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe pasty curry
1 litr bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 puszki ciecierzycy
400 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
1/3 puszki mleczka kokosowego (ok. 80 % ekstraktu z kokosa, jeśli macie mleczko z mniejszą zawartością kokosa, dodajcie więcej mleczka)
200 gramów szpinaku
Przygotowanie
- Na 5 łyżkach mleczka kokosowego podsmażamy pastę curry, kurkumę, cynamon, kardamon.
- Po 2 minutach dodajemy cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w kostkę). Mieszamy i uważamy, żeby nie przywarło do dna garnka.
- Smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 2 minuty.
- Dodajemy bulion i ciecierzycę oraz wszystko dusimy przez ok. 15 minut.
- Dodajemy passatę pomidorową oraz pozostałe mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zestawiamy z ognia i dodajemy szpinak. Mieszamy, żeby szpinak delikatnie zmiękł.