Duszone warstwowo warzywa po gruzińsku
Danie Danie główne, Przystawka, Na imprezę, Danie jednogarnkoweKuchnia GruzińskaTrudność średniPorcje
8
porcjiCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
1
hour10
minutTo gruzińskie danie można potraktować zarówno jako danie główne lub jako przystawkę podczas przyjęcia z wieloma przystawkami a’la “supra”.
Składniki
3 papryki (czerwone lub różnokolorowe)
1-2 malutkie papryczki chili
30 gramów posiekanej świeżej kolendry
30 gramów posiekanej świeżego koperku
30 gramów posiekanej świeżej bazylii
100 – 150 ml oleju
700 gramów bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry
700 gramów ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
4 cebule pokrojone w cienkie plastry
2 puszki pomidorów
7 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
ryż (opcjonalnie do podania)
śmietana wegańska (opcjonalnie do podania)
Przygotowanie
- Pokrój paprykę w mniejsze paski, przełóż do większej miski i dodaj posiekane świeże zioła (bazylię, kolendrę, koperek). Wymieszaj i odstaw.
- Pokrój w 1 cm plastry bakłażana, a w cienkie plastry cebulę oraz ziemniaki.
- Wlej olej na patelnię, tak aby przykrywał jej dno. Resztę oleju zostaw na później. Wyłóż pierwszą warstwę z bakłażanów, tak aby przykrywała całe dno patelni, następnie wyłóż w taki sam sposób ziemniaki, na ziemniaki wyłóż mieszkankę papryki z ziołami, następnie pomidory z puszki i na końcu warstwę z cebuli. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników.
- Następnie zblenduj 120 ml wody z ząbkami czosnku. Następnie polej przygotowane wcześniej warzywa powstałą mieszkaną. Na koniec polej wszystko olejem, który został i dopraw obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj warzywa pokrywką i duś na małym ogniu 50 – 70 minut.
- Podawaj ze świeżym pieczywem lub ryżem.
Porady
- Ułożone warstwowo warzywa możesz przygotować wcześniej i włożyć do lodówki.