Ragoût z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami
Danie Danie główne, Danie jednogarnkowe, PrzekąskaPorcje
5
porcjiCzas przygotowania
40
minutSkładniki
400 gramów fasolki
10 pieczarek
2 papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka pomidorów (całych lub krojonych) lub 400 gramów passaty pomidorowej
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 szklanka wody
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
pieprz czarny, sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia lub inny, który lubicie
Przygotowanie
- Odcinamy końcówki fasolki szparagowej. Kroimy ją na kawałki ok. 3-4 cm.
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut.
- Obieramy czosnek i cebulę. Czosnek miażdżymy, ale nie kroimy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a paprykę w paski lub większą kostkę.
- Na średnio rozgrzanym tłuszczu przesmażamy czosnek i cebulę, uważając, żeby nie przypalić czosnku. Przez około 3-4 minuty. Dodajemy przyprawy.
- Następnie dodajemy paprykę, pieczarki i smażymy przez ok. 10 minut.
- Dodajemy pomidory lub passatę pomidorową, ugotowaną fasolkę, wodę i pietruszkę. Dusimy przez 15 minut. Na końcu doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
- Podajemy z chlebem lub ulubioną kaszą (u mnie gryczana).
- Smacznego ????