Pasta do chleba z białej fasoli
Danie Pasty i pasztety do chlebaTrudność łatwyLiczba porcji
8
porcjiCzas przygotowania
15
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
300 gramów białej fasoli do namoczenia lub 2 puszki fasoli
2 średnie cebule
olej rzepakowy do smażenia
pieprz i sól do smaku
5-6 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Namocz fasolę przez 10-12 godzin przed gotowaniem.
- Ugotuj fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj ok. 1,5 godziny do 2 godzin).
- Pokrój cebulę w kostkę. Wrzuć na patelnię. Podsmażaj przez kilka minut, aż zrobi się miękka. Dodaj sól i pieprz.
- Do blendera wrzuć fasolę, podsmażoną cebulę i olej. Zmiksuj na gładką masę. Możesz doprawić świeżo zmielonym pieprzem.