Tartaletki z truskawkami i kremem czekoladowym
Danie DeseryLiczba porcji
8
Czas przygotowania
30
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
Spód ciasta 150 gramów orzechów włoskich
50 gramów płatków migdałowych
50 gramów wiórek kokosowych
12 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie (10-15 minut)
szczypta soli
- Krem czekoladowy
1 miękkie i dojrzałe awokado
1 mały banan
3 płaskie łyżki kakao
pół szklanki mleka sojowego
5 płaskich łyżek cukru trzcinowego
szczypta soli
- Na wierzch
1 kg truskawek
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, a następnie włóż orzechy i migdały – do momentu aż się zarumienią, czyli ok. 8-10 minut.
- Wyjmij orzechy i migdały z piekarnika oraz pozostaw do ostygnięcia.
- Obierz awokado i banana. Wrzuć do blendera razem z mlekiem, kakao, cukrem oraz szczyptą soli. Zblenduj na gładki, budyniowy krem.
- Do miksera włóż orzechy, migdały, wiórki oraz daktyle. Można też stopniowo dodawać kolejne składniki, jeśli mamy słabszy mikser.
- Masą orzechową wypełnij foremki, dociskając do brzegów.
- Następnie wyłóż krem, a na wierzch pokrojone w plasterki truskawki.
Porady
- Najlepiej smakuje tego samego dnia. Ale w lodówce można przechowywać 1-2 dni.