Wegetariański bigos z cukinii – tradycyjny smak
Danie Danie główne, JednogarnkoweKuchnia polskaTrudność prostePorcje
4
porcjeCzas przygotowania
30
minutSkładniki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 małe marchewki (ok 200 gramów)
3 średnie cukinie (ok. 1300-1400 gramów)
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki papryki wędzonej (ja dodaję całą łyżeczkę, ale dla osób, które nie są przyzwyczajone do smaku papryki wędzonej na początku proponuję 1/2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu cayenne (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju do smażenia
sól do smaku
passata pomidorowa 300 gramów albo 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
- Obierz wszystkie warzywa i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo użyj do tego robota kuchennego.
- Rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć startą cebulę oraz czosnek.
- Po 2 minutach dodaj wędzoną paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól (1 łyżeczkę).
- Po 2-3 minutach dodaj marchewkę. Smaż przez kilka minut i dodaj cukinię. Zostaw na średnim ogniu na 20-25 minut, mieszaj od czasu do czasu.
- Na końcu dodaj koncentrat pomidory i opcjonalnie 1 pomidora. Duś jeszcze przez parę minut.
- Podawaj z pieczywem.
Porady
- Jak można wzmocnić smak bigosu bez mięsa? Dodając paprykę wędzoną. To ona nadaje potrawom warzywnym smak wędzonego mięsa. Ja bardzo lubię tę przyprawę szczególnie do warzywnego leczo i bigosów.