Wegetariański bigos z cukinii – tradycyjny smak

Wegetariański bigos z cukinii – tradycyjny smak

Recipe by AleksandraDanie Danie główne, JednogarnkoweKuchnia polskaTrudność proste
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut

Składniki

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 małe marchewki (ok 200 gramów)

  • 3 średnie cukinie (ok. 1300-1400 gramów)

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (ja dodaję całą łyżeczkę, ale dla osób, które nie są przyzwyczajone do smaku papryki wędzonej na początku proponuję 1/2 łyżeczki)

  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu cayenne (opcjonalnie)

  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

  • sól do smaku

  • passata pomidorowa 300 gramów albo 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  • Obierz wszystkie warzywa i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo użyj do tego robota kuchennego.
  • Rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć startą cebulę oraz czosnek.
  • Po 2 minutach dodaj wędzoną paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól (1 łyżeczkę).
  • Po 2-3 minutach dodaj marchewkę. Smaż przez kilka minut i dodaj cukinię. Zostaw na średnim ogniu na 20-25 minut, mieszaj od czasu do czasu.
  • Na końcu dodaj koncentrat pomidory i opcjonalnie 1 pomidora. Duś jeszcze przez parę minut.
  • Podawaj z pieczywem.

Porady

  • Jak można wzmocnić smak bigosu bez mięsa? Dodając paprykę wędzoną. To ona nadaje potrawom warzywnym smak wędzonego mięsa. Ja bardzo lubię tę przyprawę szczególnie do warzywnego leczo i bigosów.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*