Szybkie curry z ciecierzycy i soczewicy
Danie Danie główneTrudność ŁatweCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
15
minutCałkowity czas
30
minutDanie powstało gdy czasu było mało a głód był wielki 🙂 z tego co stało w spiżarce
Składniki
puszka ciecierzycy/ cieciorki
200 gramów czerwonej soczewicy
średnia cebula
ząbek czosnku
łyżka czerwonej pasty curry
20 gramów imbiru
puszka mleczka kokosowego
mały słoik koncentratu pomidorowego
trzy liście kafiru (suszone liście limonki)
łyżka oleju ryżowego
trzy łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Płuczemy soczewicę, gotujemy ją zgodnie z instrukcja na opakowaniu
- Cebulę drobno siekamy, czosnek i imbir przeciskamy przez praskę
- Na rozgrzany olej wrzucamy to co posiekaliśmy, dodajemy pastę curry i smażymy, stale mieszając, około 2 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, liście kafiru oraz sos sojowy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy zawartość puszki z ciecierzycą oraz ugotowaną soczewicę. Całość gotujemy jeszcze około 10 min. Dosmaczamy solą i pieprzem wedle własnego gustu
- Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan