Ciastka z czekoladą z 5 składników
Danie Deser, Przekąska, Na imprezę, Na śniadanieTrudność łatweLiczba porcji
12
ciastekCzas przygotowania
17
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
340 gramów masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów)
100 gramów czekolady gorzkiej
3 banany
łyżeczka cukru waniliowego/pasty waniliowej lub cukru z dodatkiem wanilii z Madagaskaru z ziarenkami wanilii (moje ostatnie odkrycie ????)
łyżeczka proszku do pieczenia
owoce aronii – opcjonalnie (przełamują smak ciasteczek, można dodać, zdecydowanie nie trzeba)
Przygotowanie
- Włączymy piekarnik na 175 °C.
- Obieramy banany i rozdrabniamy widelcem.
- Czekoladę kroimy na drobną kostkę.
- Dodajemy masło orzechowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Porcja na jedno ciastko to duża łyżka stołowa. Łyżką nabieramy masę i wykładamy na papier do pieczenia. Można delikatnie spłaszczyć, ale nie za bardzo.
- Pieczemy ok. 15 minut.
Porady
- Do ciastek nie dodaję cukru, ponieważ banan zapewnia pewien poziom słodkości, który jest dla mnie wystarczający. Ale dla osób, które wolą słodkie ciastka proponuję dodać od 3 do 6 łyżek cukru brązowego. Masę można spróbować po połączeniu banana z masłem orzechowym i ocenić czy jest wystarczająco słodkie.