Pesto ze szczypiorku czosnkowego
Danie Pasty i pasztety do chlebaLiczba porcji
6
porcjiCzas przygotowania
10
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
100 gramów ziaren słonecznika
1 pęczek szczypiorku czosnkowego
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki oleju z ostropestu, z awokado lub lnianego lub innego do sałatek
2-3 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
1 łyżka płatków drożdżowych opcjonalnie
Przygotowanie
- Ziarna słonecznika prażmy na suchej patelni.
- Następnie wrzucamy wszystkie składniki do ręcznego blendera i i blendujemy. W zależności od tego jaką lubimy konsystencję tak długo blendujemy.
Porady
- Pesto idealnie się sprawdza do kanapek z pomidorami czy makaronu ze szparagami. Link do przepisu: http://heca-w-kuchni.pl/dania-glowne/makaron-ze-szparagami-i-pesto/