Tarta czekoladowo-orzechowa z truskawkami

Składniki

Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 

  • 220 gramów orzechów włoskich lub migdałów
  • 12 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie (10-15 min)
  • 50 gramów wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 duże lub 2 małe, dojrzałe i miękkie awokado
  • 120 gramów mleka sojowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki stołowe syropu z agawy
  • 1 kg świeżych truskawek
  • 3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wrzuć do miksera orzechy włoskie lub migdały, namoczone wcześniej daktyle oraz wiórki kokosowe. Miksuj dopóki składniki się dobre rozdrobnią. 
  2. Powstałą masą wypełnij formę do tarty. Mocno dociskając do brzegów. 
  3. Do robota kuchennego dodaj banana, awokado, kakao, szczyptę soli, mleko sojowe i syrop z agawy.  Zmiksuj do uzyskania gładkiej i budyniowej konsystencji. 
  4. Wyłóż krem na orzechowy spód i rozprowadź równomiernie. 
  5. Pokrój truskawki. Najlepiej każdą na 4 części (plasterki) i ułóż je w rozetkę. 
  6. Pozostaw przynajmniej na godzinę w chłodnym miejscu. 
  7. Delikatnie wyjmij z formy i podawaj.

2 komentarze

  1. wygląda smakowicie ! mam pytanie czy zamiast mleka sojowego mogę użyc ryżowego ?

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*