Składniki
Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz
- 220 gramów orzechów włoskich lub migdałów
- 12 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie (10-15 min)
- 50 gramów wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 1 banan
- 1 duże lub 2 małe, dojrzałe i miękkie awokado
- 120 gramów mleka sojowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki stołowe syropu z agawy
- 1 kg świeżych truskawek
- 3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wrzuć do miksera orzechy włoskie lub migdały, namoczone wcześniej daktyle oraz wiórki kokosowe. Miksuj dopóki składniki się dobre rozdrobnią.
- Powstałą masą wypełnij formę do tarty. Mocno dociskając do brzegów.
- Do robota kuchennego dodaj banana, awokado, kakao, szczyptę soli, mleko sojowe i syrop z agawy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i budyniowej konsystencji.
- Wyłóż krem na orzechowy spód i rozprowadź równomiernie.
- Pokrój truskawki. Najlepiej każdą na 4 części (plasterki) i ułóż je w rozetkę.
- Pozostaw przynajmniej na godzinę w chłodnym miejscu.
- Delikatnie wyjmij z formy i podawaj.