Botwinka z mleczkiem kokosowym
Liczba porcji
4
porcjeCzas przygotowania do
45
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
1,5 litra bulionu warzywnego
6 korzeni buraka z liśćmi
600 gramów ziemniaków
1 ząbek czosnku
pieprz ziołowy
olej rzepakowy do smażenia
3 łyżki cytryny
mleczko kokosowe
pieprz czarny
sól
Przygotowanie
- Przygotuj bulion warzywny np. z tego przepisu. Jeśli był gotowany wcześniej to podgrzej, żeby gorący dodać do ziemniaków.
- Obierz i pokrój ziemniaki. Wrzuć na patelnię, dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę, a następnie dorzuć pieprz ziołowy i smaż kilka minut. Następnie dolej gorący bulion i dalej gotuj przez 10 minut.
- W trakcie gotowania ziemniaków umyj buraczki i liście. Buraki obierz i pokrój w plasterki (jeśli są małe, jeśli większe półplasterki), a liście posiekaj w paski.
- Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodaj pokrojone w plastry buraczki oraz łodyżki i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, żeby zupa zachowała intensywny kolor.
- Na koniec dodaj liście oraz mleczko kokosowe i gotuj wszystko przez 2 minuty. Zdejmij z płyty, dodaj pieprz czarny, sól do smaku i cytrynę.
- Podawaj z koperkiem lub pietruszką.