Botwinka z mleczkiem kokosowym

Botwinka z mleczkiem kokosowym

Recipe by Aleksandra
Liczba porcji

4

porcje
Czas przygotowania do

45

minut

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 6 korzeni buraka z liśćmi

  • 600 gramów ziemniaków

  • 1 ząbek czosnku

  • pieprz ziołowy

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 3 łyżki cytryny

  • mleczko kokosowe

  • pieprz czarny

  • sól

Przygotowanie

  • Przygotuj bulion warzywny np. z tego przepisu. Jeśli był gotowany wcześniej to podgrzej, żeby gorący dodać do ziemniaków.
  • Obierz i pokrój ziemniaki. Wrzuć na patelnię, dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę, a następnie dorzuć pieprz ziołowy i smaż kilka minut. Następnie dolej gorący bulion i dalej gotuj przez 10 minut.
  • W trakcie gotowania ziemniaków umyj buraczki i liście. Buraki obierz i pokrój w plasterki (jeśli są małe, jeśli większe półplasterki), a liście posiekaj w paski.
  • Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodaj pokrojone w plastry buraczki oraz łodyżki i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, żeby zupa zachowała intensywny kolor.
  • Na koniec dodaj liście oraz mleczko kokosowe i gotuj wszystko przez 2 minuty. Zdejmij z płyty, dodaj pieprz czarny, sól do smaku i cytrynę.
  • Podawaj z koperkiem lub pietruszką.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*