Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym

Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym

Recipe by AleksandraDanie PrzystawkiTrudność średnia
Liczba porcji

6

porcje
Czas przygotowania

50

minut

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️

    Tarta z botwinką
  • wegańskie ciasto francuskie

  • 1 pęczek botwinki

  • garść rukoli

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie do wchłonięcia soku z botwinki)

  • sól i pieprz czarny do smaku

  • Szybki sos czosnkowy
  • 1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gramów)

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 ml ciepłej, przegotowanej wody

  • sok z 1/2 cytryny

  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płatki nadają delikatny serowy posmak)

  • 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak (sól ma charakterystyczny posmak jajek)

  • 2 łyżki oleju z awokado, lnianego lub rzepakowego

  • sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie

  • Szybki sos czosnkowy
  • Wszystkie składniki sosu czosnkowego wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę.
  • Wkładamy do lodówki do schłodzenia, na przynajmniej 15 minut.
  • Tarta z botwinką i rukolą
  • Obierz buraczki oraz czosnek.
  • Następnie dokładnie umyj liście botwinki.
  • Pokrój buraczki i czosnek w plasterki, a liście w paski.
  • Rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzuć czosnek, podsmaż mieszając (uważaj, żeby go nie przypalić, bo wtedy zrobi się gorzki). Po dwóch minutach dodaj buraczki. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Na końcu dodaj liście. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez minutę.
  • Można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby zagęścić botwinkę.
  • Buraczki pozostawiamy do ostudzenia.
  • Włączamy piekarnik na 185 °C.
  • Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie, dzielimy na 3-4 równe części.
  • Układamy na wierzchu wystudzoną botwinkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 20-25 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, czekamy 5-10 minut na ostudzenie i polewamy sosem czosnkowym.
  • Podajemy ze świeżą rukolą.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*