Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym

Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym

Recipe by AleksandraDanie DeseryTrudność średnie
Liczba porcji

10

porcji
Czas przygotowania

55

minut

Orzechy nerkowca zalewamy wodą i namaczamy przez ok. 8 godzin przed przygotowaniem kremu.

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️

    Ciasto
  • 200 gramów masła wegańskiego z orzechami nerkowca

  • 50 gramów oleju kokosowego

  • 200 gramów czekolady gorzkiej 80 %

  • 240 gramów mąki z ciecierzycy

  • 170 gramów cukru brązowego

  • 50 gramów cukru białego

  • 260 gramów mleka sojowego

  • 3 płaskie łyżki kakao

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • olej rzepakowy do posmarowania formy

  • garść malin

  • garść borówek

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

  • Krem waniliowy
  • 200 gramów orzechów nerkowca

  • 150 mleczka kokosowego (ja używam z 80 % ekstraktem z kokosa)

  • 1 laska wanilii lub cukier z wanilią z Madagaskaru (może być też zwykły cukier waniliowy, ale ten z wanilią z Madagaskaru ma bogatszy smak wanilii)

  • 2  ½ łyżek stołowych cytryny

  • 2  ½ łyżek stołowych syropu klonowego

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Przygotowanie kremu waniliowego
  • Namocz orzechy nerkowca przez noc.
  • Do blendera kielichowego dodaj składniki: namoczone orzechy, mleczko kokosowe, wanilię lub cukier z wanilią, syrop klonowy, sok z cytryny, szczyptę soli.
  • Blenduj przez 2 minuty. Włóż krem do lodówki. Jak ciasto się wystudzi krem będzie gotowy do wyłożenia.
  • Przygotowanie ciasta
  • Włącz piekarnik na 175 °C.
  • Do miseczki włóż czekoladę połamaną w kostki, pokrojone w plastry masło wegańskie i olej kokosowy. Do garnka do gotowania na parze wkładamy odporną na wysokie temperatury miseczkę (na metalowy wkład) lub do mikrofalówki i czekamy aż masło i czekolada się rozpuszczą. W czasie kiedy czekamy na rozpuszczenie czekolady i masła, łączymy mąkę z ciecierzycy z mlekiem sojowym, najlepiej blenderem.
  • Po podgrzaniu czekolady i masła delikatnie mieszkamy do połączenia się składników.
  • Następnie do połączonego masła, oleju i czekolady dodajemy cukier i mieszamy, najlepiej do momentu aż się rozpuści (ale nie musi).
  • Do miski z czekoladą dodajemy zblendowane mleko sojowe z mąką z ciecierzycy. Mieszamy do połączenia się składników łyżką. Na końcu dodajemy kakao oraz sodę oczyszczoną.
  • Przygotowujemy formę do ciasta 26 cm. Obficie smarujemy olejem rzepakowym.
  • Wlewamy ciasto do formy, wygładzamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
  • Po upieczeniu ciasto musi zupełnie wystygnąć przed wyłożeniem kremu.
  • Wykładamy krem na wystudzone ciasto, a następnie układamy owoce. Można też opcjonalnie posypać całość cukrem pudrem.

Porady

  • Przygotowując “jajko” z mąki z ciecierzycy, dokładnie wymieszaj ją z mlekiem sojowym. Najlepiej to zrobić za pomocą blendera.
  • Sprawdź ciasto po 40 minutach i delikatnie nim potrząśnij. Ciasto jest gotowe, kiedy uformuje się cienka skorupka na górze i się nie trzęsie.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*