Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym
Danie DeseryTrudność średnie10
porcji55
minutOrzechy nerkowca zalewamy wodą i namaczamy przez ok. 8 godzin przed przygotowaniem kremu.
Składniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
Ciasto 200 gramów masła wegańskiego z orzechami nerkowca
50 gramów oleju kokosowego
200 gramów czekolady gorzkiej 80 %
240 gramów mąki z ciecierzycy
170 gramów cukru brązowego
50 gramów cukru białego
260 gramów mleka sojowego
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej rzepakowy do posmarowania formy
garść malin
garść borówek
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- Krem waniliowy
200 gramów orzechów nerkowca
150 mleczka kokosowego (ja używam z 80 % ekstraktem z kokosa)
1 laska wanilii lub cukier z wanilią z Madagaskaru (może być też zwykły cukier waniliowy, ale ten z wanilią z Madagaskaru ma bogatszy smak wanilii)
2 ½ łyżek stołowych cytryny
2 ½ łyżek stołowych syropu klonowego
szczypta soli
Przygotowanie
- Przygotowanie kremu waniliowego
- Namocz orzechy nerkowca przez noc.
- Do blendera kielichowego dodaj składniki: namoczone orzechy, mleczko kokosowe, wanilię lub cukier z wanilią, syrop klonowy, sok z cytryny, szczyptę soli.
- Blenduj przez 2 minuty. Włóż krem do lodówki. Jak ciasto się wystudzi krem będzie gotowy do wyłożenia.
- Przygotowanie ciasta
- Włącz piekarnik na 175 °C.
- Do miseczki włóż czekoladę połamaną w kostki, pokrojone w plastry masło wegańskie i olej kokosowy. Do garnka do gotowania na parze wkładamy odporną na wysokie temperatury miseczkę (na metalowy wkład) lub do mikrofalówki i czekamy aż masło i czekolada się rozpuszczą. W czasie kiedy czekamy na rozpuszczenie czekolady i masła, łączymy mąkę z ciecierzycy z mlekiem sojowym, najlepiej blenderem.
- Po podgrzaniu czekolady i masła delikatnie mieszkamy do połączenia się składników.
- Następnie do połączonego masła, oleju i czekolady dodajemy cukier i mieszamy, najlepiej do momentu aż się rozpuści (ale nie musi).
- Do miski z czekoladą dodajemy zblendowane mleko sojowe z mąką z ciecierzycy. Mieszamy do połączenia się składników łyżką. Na końcu dodajemy kakao oraz sodę oczyszczoną.
- Przygotowujemy formę do ciasta 26 cm. Obficie smarujemy olejem rzepakowym.
- Wlewamy ciasto do formy, wygładzamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto musi zupełnie wystygnąć przed wyłożeniem kremu.
- Wykładamy krem na wystudzone ciasto, a następnie układamy owoce. Można też opcjonalnie posypać całość cukrem pudrem.
Porady
- Przygotowując “jajko” z mąki z ciecierzycy, dokładnie wymieszaj ją z mlekiem sojowym. Najlepiej to zrobić za pomocą blendera.
- Sprawdź ciasto po 40 minutach i delikatnie nim potrząśnij. Ciasto jest gotowe, kiedy uformuje się cienka skorupka na górze i się nie trzęsie.