Pikantna sałatka z ziemniakami i groszkiem

Indyjska sałatka

Recipe by AleksandraDanie Danie główne, PrzystawkaKuchnia inspirowana kuchnią indyjskąTrudność proste
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania do

30

minut

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
  • 1 kg ziemniaków

  • 400 gramów zielonego groszku

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej opcjonalnie

  • 2 cm imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • olej z papryczkami lub papryczki

  • 1/3 puszki mleczka kokosowego

  • sok z 1 cytryny lub z limonki

  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Dokładnie umyj ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. W zależności od wielkości przekrój na pół, na ćwiartkę, albo podziel na osiem części. Wstaw garnek do gotowania na parze. Można też ugotować ziemniaki w wodzie. Gotuj do momentu aż będą miękkie. U mnie to ok. 15-20 minut gotowania na parze.
  • Do gorącej wody włóż świeży lub mrożony groszek i gotuj przez 2 minuty.
  • Wyjmij groszek i odstaw ziemniaki do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej z papryczkami, lub sam olej. Dodaj musztardę francuską. Smaż przez ok 1 minutę. Dodaj kurkumę, pokrojone w plasterki czerwone papryczki, starty czosnek i imbir. Po ok. 2-3 minutach odstaw patelnię do ostudzenia.
  • Po kilku minutach dodaj mleczko kokosowe.
  • Przestudzone ziemniaki (mogą być ciepłe lub zimne) wrzuć do miski, dodaj dressing z mleczkiem kokosowym, pokrojony szczypiorek.
  • Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Podawaj na ciepło lub na zimno.

Porady

  • Jeśli serwujesz sałatkę na ciepło jako drugie danie, warto ją podać z ze świeżymi pomidorami ze szczypiorkiem lub kiszonkami (np. ogórkiem lub rzodkiewką).

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*