Gulasz warzywny z zielonym groszkiem
Danie Dania główne, Dania jednogarnkoweLiczna porcji
4
porcjeCzas przygotowania
30
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki
3 niewielkie marchewki
4-5 świeżych pomidorów lub pomidory z puszki
kubek groszku zielonego świeżego lub mrożonego
1/2 łyżki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy czubricy
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie
- Obieramy cebulę, czosnek i ziemniaki. Jeśli mamy świeże pomidory to zalewamy je wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
- Podsmażamy cebulę na średnim ogniu do zeszklenia, następnie dodajemy czosnek. Smażymy przez ok. 2 minuty.
- Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę ostrą i słodką oraz czubricę. Smażymy przez chwilę.
- Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy przez kilka minut. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy na plasterki.
- Dodajemy marchewkę do pozostałych warzyw i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Na końcu dodajemy pomidory i groszek wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku.