Naleśniki z kremem czekoladowym
Danie Śniadania, Deser, PrzekąskaTrudność łatwePorcje
3
porcjeCzas przygotowania
30
minutMąka z ciecierzycy świetnie zastępuje jajka. A naleśniki z tego przepisu wychodzą lekko puszyste.
Składniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
Naleśniki 100 gramów mąki z ciecierzycy
150 gramów mąki pszennej
500 ml mleka roślinnego
1 ½ łyżki oleju
szczypta soli
olej do smażenia
- Krem czekoladowy
3 banany
4 łyżki kakao
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie)
- Do podania
400 gramów owoców sezonowych (malin, truskawek, borówek)
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj mąkę z ciecierzycy i mleko. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj mąkę pszenną i pozostałe składniki: sól i 1 ½ łyżki oleju. Zblenduj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię i na średnim ogniu smaż naleśniki.
- W drugim blenderze zmiksuj banany z kakao. Jeśli lubisz bardziej słodkie możesz dodać do kremu łyżeczkę syropu klonowego lub z agawy.
- Złóż naleśniki w trójkąty. Polej kremem czekoladowym. Podawaj z truskawkami, borówkami lub malinami.