Naleśniki z kremem czekoladowym

Naleśniki z kremem czekoladowym

Recipe by AleksandraDanie Śniadania, Deser, PrzekąskaTrudność łatwe
Porcje

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut

Mąka z ciecierzycy świetnie zastępuje jajka. A naleśniki z tego przepisu wychodzą lekko puszyste.

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️

    Naleśniki
  • 100 gramów mąki z ciecierzycy

  • 150 gramów mąki pszennej

  • 500 ml mleka roślinnego

  • 1 ½  łyżki oleju

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • Krem czekoladowy
  • 3 banany

  • 4 łyżki kakao

  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie)

  • Do podania
  • 400 gramów owoców sezonowych (malin, truskawek, borówek)

Przygotowanie

  • W blenderze wymieszaj mąkę z ciecierzycy i mleko. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj mąkę pszenną i pozostałe składniki: sól i 1 ½  łyżki oleju. Zblenduj na gładką masę.
  • Rozgrzej patelnię i na średnim ogniu smaż naleśniki.
  • W drugim blenderze zmiksuj banany z kakao. Jeśli lubisz bardziej słodkie możesz dodać do kremu łyżeczkę syropu klonowego lub z agawy.
  • Złóż naleśniki w trójkąty. Polej kremem czekoladowym. Podawaj z truskawkami, borówkami lub malinami.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*