Tarta z buraczkami, orzechami i serem

Tarta z buraczkami, botwinką i serem

Recipe by AleksandraDanie Przystawka, Na imprezę, Drugie danieTrudność średni
Porcje

6

porcji
Czas przygotowania

45

minut

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️

    Ciasto
  • 230 gramów mąki (pszennej, żytniej, pełnoziarnistej). W przepisie zastosowałam proporcje 80 gramów pszennej zwykłej, 100 gramów pełnoziarnistej pszennej i 50 żytniej, ale można zrobić z samej pszennej lub dodać połowę pełnoziarnistej).

  • 70 ml oleju np. rzepakowego

  • 100 ml zimnej wody

  •  ½ łyżeczki soli

  • Na wierzch
  • 6 średnich buraków

  • liście botwinki z 3 buraków (opcjonalnie)

  • 1 duża cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  •  ½ łyżeczki soli

  •  ½ łyżeczki pieprzu naturalnego

  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)

  • szczypta tymianku

  • szczypta cząbru

  • 100 gramów sera wegańskiego w typie greckim (ja wybrałam greek white block)

  • krem balsamiczny (opcjonalnie)

  • orzechy włoskie

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  • Połącz w misce mąki i sól. Dodaj olej i zimną wodę (ja wstawiam na chwilę kubek do zamrażalki).
  • Zagniataj ciasto aż uzyskasz gładką masę. Do przygotowanej wcześniej formy do tarty przenieś ciasto i rozprowadzać równomiernie. A na koniec ponakłuwaj widelcem.
  • Wstaw na 30-60 minut do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przykryj papierem do pieczenia i wrzuć na papier groch/fasolę, żeby ciasto nie wyrosło.
  • Wstaw do piekarnika na 190 C° i piecz przez 15 minut. Wyjmij tartę, zdejmij papier i groch. Ponownie włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika.
  • Przygotowanie wypełnienia tarty
  • Obierz cebulę i czosnek. Następnie pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Wrzuć na patelnię, na średnio rozgrzany olej. Podsmaż mieszając, tak aby nie przypalić czosnku. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Obierz buraki i pokrój w plasterki lub w ćwiartki w zależności od wielkości buraków. Liście botwinki dokładnie umyj i pokrój w paski.
  • Do cebuli i czosnku dodaj pokrojone buraki. Smaż przez 5 minut aż zmiękną. Dodaj przyprawy: sól, pieprz naturalny, cząber, tymianek, pieprz cayenne (opcjonalnie). Na koniec dodaj liście botwinki i smaż przez 1-2 minuty.
  • Na spód tarty wyłóż przygotowaną masę z buraków. Dodaj ser oraz orzechy włoskie. Piecz przez 5 minut w temperaturze 200 C°.
  • Wyjmij tartę. Polej ją sosem balsamicznym (opcjonalnie) i skrop cytryną. Podawaj lekko ciepłe lub zimne.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*