Migdałowa tarta z truskawkami i malinami
Danie DeserTrudność ŚredniePorcje
12
porcjiCzas przygotowania
1
hour20
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
Spód ciasta 100 gramów pasty z migdałów (masła migdałowego)
110 gramów oleju kokosowego
szczypta soli
6 łyżek brązowego cukru
180 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista)
140 gramów mąki pszennej
olej do posmarowania formy
- Nadzienie
500 gramów malin, truskawek
60 gramów syropu klonowego
1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukru z wanilią/cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Przygotowanie
- Do szklanej miski dodać pastę migdałową oraz olej kokosowy i wstawić na 30 sekund do mikrofalówki.
- Po wyjęciu z mikrofalówki dokładnie wymieszać. Następnie dodać sól i cukier, znowu wymieszać.
- Na koniec dodać mąkę i zagnieć lub wymieszkać łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy (ok. 1 minuty).
- Posmarować formę do tarty olejem kokosowym.
- Podzielić ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć formę, a 1/3 odłożyć na talerzu do lodówki. Formę wyłożoną ciastem też włożyć do lodówki na 30-60 minut.
- Do garnka dodać syrop klonowy, skrobię ziemniaczaną i pastę waniliową lub cukier waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dodać truskawki i maliny, a następnie dusić przez około 10-15 minuty, często mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 180°C.
- Formę z ciastem wyjąć z lodówki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni.
- 1/3 ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć przygotowane wcześniej maliny z truskawkami. Na wierzchu posypać startym wcześniej ciastem i włożyć do piekarnika na ok. 15 minut.
- Wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto można kroić po całkowitym wystudzeniu.
Porady
- Świetnie smakuje z lodami waniliowymi.