Migdałowa tarta z truskawkami i malinami

Migdałowa tarta z truskawkami i malinami

Recipe by AleksandraDanie DeserTrudność Średnie
Porcje

12

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

20

minut

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️

    Spód ciasta
  • 100 gramów pasty z migdałów (masła migdałowego)

  • 110 gramów oleju kokosowego

  • szczypta soli

  • 6 łyżek brązowego cukru

  • 180 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista)

  • 140 gramów mąki pszennej

  • olej do posmarowania formy

  • Nadzienie
  • 500 gramów malin, truskawek

  • 60 gramów syropu klonowego

  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukru z wanilią/cukru waniliowego

  • 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Do szklanej miski dodać pastę migdałową oraz olej kokosowy i wstawić na 30 sekund do mikrofalówki.
  • Po wyjęciu z mikrofalówki dokładnie wymieszać. Następnie dodać sól i cukier, znowu wymieszać.
  • Na koniec dodać mąkę i zagnieć lub wymieszkać łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy (ok. 1 minuty).
  • Posmarować formę do tarty olejem kokosowym.
  • Podzielić ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć formę, a 1/3 odłożyć na talerzu do lodówki. Formę wyłożoną ciastem też włożyć do lodówki na 30-60 minut.
  • Do garnka dodać syrop klonowy, skrobię ziemniaczaną i pastę waniliową lub cukier waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dodać truskawki i maliny, a następnie dusić przez około 10-15 minuty, często mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C.
  • Formę z ciastem wyjąć z lodówki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni.
  • 1/3 ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć przygotowane wcześniej maliny z truskawkami. Na wierzchu posypać startym wcześniej ciastem i włożyć do piekarnika na ok. 15 minut.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto można kroić po całkowitym wystudzeniu.

Porady

  • Świetnie smakuje z lodami waniliowymi.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*