Bulion warzywny do dań orientalnych
Danie ZupyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
1
hour15
minutSkładniki
włoszczyzna (3 * marchew, 2 * pietruszka, mały seler, por)
cebula
czosnek (trzy ząbki)
liść laurowy (4 listki)
ziele angielskie (5-6 ziaren)
imbir (10 plasterków)
pieprz ziarnisty (wedle uznania – ja daję 10-15 ziaren)
łyżka oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego (zamiast soli)
Przygotowanie
- Włoszczyznę myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Dodajemy resztę składników i gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy zmniejszamy gaz i zostawiamy, lekko bulgoczące, na około godzinę by nabrało mocy.
Porady
- Jeśli chcemy osiągnąć ciemniejszy, rosołowy kolor bulionu, cebulę przed wrzuceniem do garnka możemy przypiec lub przyprażyć. Najłatwiej na suchej patelni, po jej rozgrzaniu, położyć przekrojoną cebulę płaską stroną do dołu. Kiedy ściemnieje przekręcamy na drugą stronę.