Tarta z buraczkami, botwinką i serem
Danie Przystawka, Na imprezę, Drugie danieTrudność średniPorcje
6
porcjiCzas przygotowania
45
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
Ciasto 230 gramów mąki (pszennej, żytniej, pełnoziarnistej). W przepisie zastosowałam proporcje 80 gramów pszennej zwykłej, 100 gramów pełnoziarnistej pszennej i 50 żytniej, ale można zrobić z samej pszennej lub dodać połowę pełnoziarnistej).
70 ml oleju np. rzepakowego
100 ml zimnej wody
½ łyżeczki soli
- Na wierzch
6 średnich buraków
liście botwinki z 3 buraków (opcjonalnie)
1 duża cebula czerwona
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu naturalnego
szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
szczypta tymianku
szczypta cząbru
100 gramów sera wegańskiego w typie greckim (ja wybrałam greek white block)
krem balsamiczny (opcjonalnie)
orzechy włoskie
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- Połącz w misce mąki i sól. Dodaj olej i zimną wodę (ja wstawiam na chwilę kubek do zamrażalki).
- Zagniataj ciasto aż uzyskasz gładką masę. Do przygotowanej wcześniej formy do tarty przenieś ciasto i rozprowadzać równomiernie. A na koniec ponakłuwaj widelcem.
- Wstaw na 30-60 minut do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przykryj papierem do pieczenia i wrzuć na papier groch/fasolę, żeby ciasto nie wyrosło.
- Wstaw do piekarnika na 190 C° i piecz przez 15 minut. Wyjmij tartę, zdejmij papier i groch. Ponownie włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika.
- Przygotowanie wypełnienia tarty
- Obierz cebulę i czosnek. Następnie pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Wrzuć na patelnię, na średnio rozgrzany olej. Podsmaż mieszając, tak aby nie przypalić czosnku. Smaż przez 3-4 minuty.
- Obierz buraki i pokrój w plasterki lub w ćwiartki w zależności od wielkości buraków. Liście botwinki dokładnie umyj i pokrój w paski.
- Do cebuli i czosnku dodaj pokrojone buraki. Smaż przez 5 minut aż zmiękną. Dodaj przyprawy: sól, pieprz naturalny, cząber, tymianek, pieprz cayenne (opcjonalnie). Na koniec dodaj liście botwinki i smaż przez 1-2 minuty.
- Na spód tarty wyłóż przygotowaną masę z buraków. Dodaj ser oraz orzechy włoskie. Piecz przez 5 minut w temperaturze 200 C°.
- Wyjmij tartę. Polej ją sosem balsamicznym (opcjonalnie) i skrop cytryną. Podawaj lekko ciepłe lub zimne.