Warzywne ragoût z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami

Ragoût z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami

Danie Danie główne, Danie jednogarnkowe, Przekąska
Porcje

5

porcji
Czas przygotowania

40

minut

Składniki

  • 400 gramów fasolki

  • 10 pieczarek

  • 2 papryki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4-5 pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka pomidorów (całych lub krojonych) lub 400 gramów passaty pomidorowej

  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

  • pieprz czarny, sól do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia lub inny, który lubicie

Przygotowanie

  • Odcinamy końcówki fasolki szparagowej. Kroimy ją na kawałki ok. 3-4 cm.
  • Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut.
  • Obieramy czosnek i cebulę. Czosnek miażdżymy, ale nie kroimy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a paprykę w paski lub większą kostkę.
  • Na średnio rozgrzanym tłuszczu przesmażamy czosnek i cebulę, uważając, żeby nie przypalić czosnku. Przez około 3-4 minuty. Dodajemy przyprawy.
  • Następnie dodajemy paprykę, pieczarki i smażymy przez ok. 10 minut.
  • Dodajemy pomidory lub passatę pomidorową, ugotowaną fasolkę, wodę i pietruszkę. Dusimy przez 15 minut. Na końcu doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
  • Podajemy z chlebem lub ulubioną kaszą (u mnie gryczana).
  • Smacznego ????

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*