Pyszna szarlotka kakaowo-waniliowa
Danie DeserKuchnia polskaTrudność średniPorcje
12
porcjiCzas przygotowania
30
minutCzas pieczenia
1
hourCałkowity czas przygotowania
1
hour30
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek (przed obraniem)
2 łyżeczki pasty waniliowej (najlepiej z wanilią z Madagaskaru) lub 1 torebka cukru waniliowego
8 łyżek cukru brązowego
1 łyżka płaska cynamonu
- Ciasto
600 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
6 łyżek kakao
165 gramów oleju
285 gramów mleka
8-10 łyżek cukru brązowego (w zależności od tego jak słodkie lubicie)
- Budyń
budyń waniliowy
2 szklanki mleka roślinnego
Przygotowanie
- Masa jabłkowa
- Obierz i pokrój jabłka w kostkę.
- Wrzuć na patelnię, dodaj cukier, cukier waniliowy, pastę waniliową (opcjonalnie), cynamon. Smaż na średnim ogniu przez ok. 25 minut. Część jabłek się rozpadnie, ale większość będzie nadal w kostkach.
- Odstaw patelnię do ostygnięcia.
- Ciasto
- Połącz suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto, aż zrobi się gładka masa.
- Podziel ciasto na dwie części, jedna większa druga mniejsza. Wstaw obie do lodówki na ok. 20-30 minut.
- W tym czasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
- Po 20-30 minutach nasmaruj formę olejem. Wyjmij większą część ciasta i rozprowadź równomiernie w przygotowanej foremce.
- Wyłóż przygotowane wcześniej jabłka. Następnie polej całość budyniem waniliowym.
- Wyjmij drugą część ciasta (możesz ją jeszcze podzielić na mniejsze kawałki i część zostawić w lodówce – ciasto szybko staje się elastyczne, trudniejsze do starcia) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę. Następnie otwórz piekarnik i zostaw ciasto w środku aż do wystygnięcia.