Pyszna szarlotka kakaowo-waniliowa

Pyszna szarlotka kakaowo-waniliowa

Recipe by AleksandraDanie DeserKuchnia polskaTrudność średni
Porcje

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

1

hour 
Całkowity czas przygotowania

1

hour 

30

minut

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️

    Masa jabłkowa
  • 1,5 kg jabłek (przed obraniem)

  • 2 łyżeczki pasty waniliowej (najlepiej z wanilią z Madagaskaru) lub 1 torebka cukru waniliowego

  • 8 łyżek cukru brązowego

  • 1 łyżka płaska cynamonu

  • Ciasto
  • 600 gramów mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 6 łyżek kakao

  • 165 gramów oleju

  • 285 gramów mleka

  • 8-10 łyżek cukru brązowego (w zależności od tego jak słodkie lubicie)

  • Budyń
  • budyń waniliowy

  • 2 szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie

  • Masa jabłkowa
  • Obierz i pokrój jabłka w kostkę.
  • Wrzuć na patelnię, dodaj cukier, cukier waniliowy, pastę waniliową (opcjonalnie), cynamon. Smaż na średnim ogniu przez ok. 25 minut. Część jabłek się rozpadnie, ale większość będzie nadal w kostkach.
  • Odstaw patelnię do ostygnięcia.
  • Ciasto
  • Połącz suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto, aż zrobi się gładka masa.
  • Podziel ciasto na dwie części, jedna większa druga mniejsza. Wstaw obie do lodówki na ok. 20-30 minut.
  • W tym czasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
  • Po 20-30 minutach nasmaruj formę olejem. Wyjmij większą część ciasta i rozprowadź równomiernie w przygotowanej foremce.
  • Wyłóż przygotowane wcześniej jabłka. Następnie polej całość budyniem waniliowym.
  • Wyjmij drugą część ciasta (możesz ją jeszcze podzielić na mniejsze kawałki i część zostawić w lodówce – ciasto szybko staje się elastyczne, trudniejsze do starcia) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę. Następnie otwórz piekarnik i zostaw ciasto w środku aż do wystygnięcia.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*