Tartaletki z truskawkami i kremem czekoladowym

Tartaletki z truskawkami i kremem czekoladowym

Recipe by AleksandraDanie Desery
Liczba porcji

8

Czas przygotowania

30

minut

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️

    Spód ciasta
  • 150 gramów orzechów włoskich

  • 50 gramów płatków migdałowych

  • 50 gramów wiórek kokosowych

  • 12 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie (10-15 minut)

  • szczypta soli

  • Krem czekoladowy
  • 1 miękkie i dojrzałe awokado

  • 1 mały banan

  • 3 płaskie łyżki kakao

  • pół szklanki mleka sojowego

  • 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego

  • szczypta soli

  • Na wierzch
  • 1 kg truskawek

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, a następnie włóż orzechy i migdały – do momentu aż się zarumienią, czyli ok. 8-10 minut.
  • Wyjmij orzechy i migdały z piekarnika oraz pozostaw do ostygnięcia.
  • Obierz awokado i banana. Wrzuć do blendera razem z mlekiem, kakao, cukrem oraz szczyptą soli. Zblenduj na gładki, budyniowy krem.
  • Do miksera włóż orzechy, migdały, wiórki oraz daktyle. Można też stopniowo dodawać kolejne składniki, jeśli mamy słabszy mikser.
  • Masą orzechową wypełnij foremki, dociskając do brzegów.
  • Następnie wyłóż krem, a na wierzch pokrojone w plasterki truskawki.

Porady

  • Najlepiej smakuje tego samego dnia. Ale w lodówce można przechowywać 1-2 dni.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*