Indyjska sałatka
Danie Danie główne, PrzystawkaKuchnia inspirowana kuchnią indyjskąTrudność prostePorcje
4
porcjeCzas przygotowania do
30
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
1 kg ziemniaków
400 gramów zielonego groszku
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy sarepskiej opcjonalnie
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
olej z papryczkami lub papryczki
1/3 puszki mleczka kokosowego
sok z 1 cytryny lub z limonki
sól do smaku
Przygotowanie
- Dokładnie umyj ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. W zależności od wielkości przekrój na pół, na ćwiartkę, albo podziel na osiem części. Wstaw garnek do gotowania na parze. Można też ugotować ziemniaki w wodzie. Gotuj do momentu aż będą miękkie. U mnie to ok. 15-20 minut gotowania na parze.
- Do gorącej wody włóż świeży lub mrożony groszek i gotuj przez 2 minuty.
- Wyjmij groszek i odstaw ziemniaki do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej z papryczkami, lub sam olej. Dodaj musztardę francuską. Smaż przez ok 1 minutę. Dodaj kurkumę, pokrojone w plasterki czerwone papryczki, starty czosnek i imbir. Po ok. 2-3 minutach odstaw patelnię do ostudzenia.
- Po kilku minutach dodaj mleczko kokosowe.
- Przestudzone ziemniaki (mogą być ciepłe lub zimne) wrzuć do miski, dodaj dressing z mleczkiem kokosowym, pokrojony szczypiorek.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
Porady
- Jeśli serwujesz sałatkę na ciepło jako drugie danie, warto ją podać z ze świeżymi pomidorami ze szczypiorkiem lub kiszonkami (np. ogórkiem lub rzodkiewką).