Burgery z buraków i białej fasoli z kremowym aioli
Danie Dania główne, PrzakąskiTrudność średniPorcje
6
sztukCzas przygotowania
55
minutSkładniki
- Kotlet z buraków do burgerów
2 średnie buraki (ok 400 gram przed obraniem)
1 cebula średnia cebula
55 gramów płatków owsianych
100 gramów orzechów włoskich
25 gramów siemienia lnianego
200 gramów białej fasoli (po ugotowaniu) lub z puszki (po odcedzeniu)
2 ząbki czosnku
szczypta cząbru
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1/2 pieprzu naturalnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki ziaren sezamu
- Sos aioli
110 gram majonezu wegańskiego (znalazłam ostatnio gotowy, smaczny majonez, który przypomina w smaku tradycyjny – w jednym z hipermarketów)
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
2 średnie ząbki czosnku
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju, na średnim ogniu około 7-10 minut, aż się zarumieni.
- Do blendera wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki buraki. Zblenduj. Dodaj fasolkę, czosnek, podsmażoną cebulę, sól, sos sojowy i zblenduj ponownie.
- W blenderze ręcznym/młynku zblenduj po kolei orzechy włoskie, płatki owsiane, siemię lniane.
- Połącz mokre i suche składniki oraz dodaj przyprawy: tymianek, cząber, pieprz cayenne i pieprz naturalny. Dokładnie wymieszaj.
- Włącz piekarnik na 190°C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
- Z powstałej masy powinno wyjść 6 burgerów. Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią na blasze. Posyp burgery sezamem na wierzchu.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Następnie wyjmij burgery z piekarnika, obróć je delikatnie na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na najwyższą półkę. Piecz przez kolejne 20 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podawaj z sosem aioli lub hummusem lub sosem chrzanowym.
- Sos aioli
- Zmiksuj majonez z cytryną, solą i czosnkiem. Włóż do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia.
- Propozycja podania
- Bułkę bezglutenową posmaruj sosem z aioli, dodaj sałatę, czerwoną cebulę, pomidora, papryczki jalapeno i podawaj.
- Świetnie smakuje także na kanapkach lub jako kotlet do obiadu.
- Smacznego ????