Ciasto migdałowe ze śliwkami
Danie DeserPorcje
10
porcjiCzas przygotowania i pieczenia
1
hour10
minut
Składniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
240 gramów tłustego mleczka/kremu kokosowego
55 gramów oleju kokosowego
1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukier z wanilią/cukru waniliowego
4 łyżki stołowe soku z cytryny
100 gramów cukru brązowego
220 gramów mąki pszennej
80 gramów mąki migdałowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gramów śliwek
1 łyżka stołowa cukru pudru
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 170 °C.
- Do szklanej miski dodaj olej kokosowy i mleczko kokosowe. Włóż do mikrofalówki na 3o sekund. Wyjmij i dodaj cukier brązowy i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj sok z cytryny.
- Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj płynne składniki i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Nie za intensywnie, bo ciasto zrobi się twarde.
- Przygotuj formę (o średnicy 21 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Pokrój śliwki w ćwiartki.
- Wyłóż ciasto do formy. Ułóż śliwki na wierzchu i włóż do piekarnika na ok. 55-60 minut.
- Ciasto jest gotowe jak skórka jest twarda i zarumieniona.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto i posyp je (opcjonalnie) cukrem pudrem.