Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym
Danie PrzystawkiTrudność średniaLiczba porcji
6
porcjeCzas przygotowania
50
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
Tarta z botwinką wegańskie ciasto francuskie
1 pęczek botwinki
garść rukoli
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie do wchłonięcia soku z botwinki)
sól i pieprz czarny do smaku
- Szybki sos czosnkowy
1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gramów)
2 ząbki czosnku
150 ml ciepłej, przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płatki nadają delikatny serowy posmak)
1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak (sól ma charakterystyczny posmak jajek)
2 łyżki oleju z awokado, lnianego lub rzepakowego
sól i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie
- Szybki sos czosnkowy
- Wszystkie składniki sosu czosnkowego wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę.
- Wkładamy do lodówki do schłodzenia, na przynajmniej 15 minut.
- Tarta z botwinką i rukolą
- Obierz buraczki oraz czosnek.
- Następnie dokładnie umyj liście botwinki.
- Pokrój buraczki i czosnek w plasterki, a liście w paski.
- Rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzuć czosnek, podsmaż mieszając (uważaj, żeby go nie przypalić, bo wtedy zrobi się gorzki). Po dwóch minutach dodaj buraczki. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Na końcu dodaj liście. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez minutę.
- Można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby zagęścić botwinkę.
- Buraczki pozostawiamy do ostudzenia.
- Włączamy piekarnik na 185 °C.
- Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie, dzielimy na 3-4 równe części.
- Układamy na wierzchu wystudzoną botwinkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 20-25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, czekamy 5-10 minut na ostudzenie i polewamy sosem czosnkowym.
- Podajemy ze świeżą rukolą.