Ulubione smażone tofu w wersji koreańskiej w 30 minut
Danie Dania główne, Kolacja, Makaron, Kuchnie świataKuchnia inspirowane kuchnią koreańskąTrudność średniPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
20
minutCałkowity czas
35
minutSkładniki
400 gramów twardego tofu (jeśli ktoś lubi może być wędzone, my preferujemy klasyczne)
duża cebula
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
makaron ryżowy
garść sezamu
2 łyżki papryki gochugaru lub 1 łyżka papryki słodkiej, pół łyżki papryki wędzonej oraz pół łyżki papryki chili
ciemny sos sojowy (2-4 łyżki w zależności od tego jak słone potrawy lubimy)
1/2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki cukru najlepiej trzcinowego
olej ryżowy
Przygotowanie
- Tofu kroimy i smażymy w głębokim tłuszczu (olej ryżowy) aż się ładnie zarumieni. Należy pamiętać o przerzuceniu na drugą stronę w połowie smażenia. Po usmażeniu tofu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- W czasie gdy tofu się smaży, przygotowujemy zalewę. Do szklanki wody dodajemy sos sojowy, paprykę, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz szczypiorek.
- Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Zostawiamy niewielką ilość oleju na patelni i smażymy na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek oraz połowę szczypiorku. Mniej więcej po minucie wlewamy, przygotowaną wcześniej, zalewę. Czekamy aż wszystko się zagotuje i dodajemy tofu. Kiedy większość zalewy zostanie wchłonięta przez tofu, dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.
- Sezam lepiej smakuje prażony, więc rozgrzewamy małą patelnię i sypiemy na nią ziarna cały czas mieszając lub podrzucając. Kiedy się ładnie zarumienią zsypujemy z patelni.
- Na koniec podajemy makaron z tofu posypany obficie sezamem oraz szczypiorkiem.
Porady
- Miękkie tofu lubi się rozpadać w trakcie smażenia, dlatego wybieram twarde.
- Z przyprawami warto poeksperymentować. Świetna wersja wyszła też wtedy, kiedy zamiast koreańskiej papryki została dodana wietnamska mieszanka przypraw (papryka chili na słodko).