Najlepsze domowe koreańskie kimchi w wersji wege – pikantne
Danie PrzetworyKuchnia koreańskaTrudność średniPorcje
10
porcjiCzas przygotowania
2
hours10
minutSkładniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
2 kapusty pekińskie ok. 2,3 kg
ok. 8 łyżek stołowych soli
2 łyżki mąki ryżowej
250 ml wody
2 łyżki cukru (białego lub brązowego)
mała rzepa lub kalarepa (ok. 120 gramów)
1 duża marchewka
szczypiorek z 2 cebulek dymek
8 ząbków czosnku
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 średnia cebula
4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
papryka w proszku gochugaru – 6-8 łyżek stołowych lub 3 łyżki pasty gochujang (mniej tradycyjnie, ale równie pyszne – oba produkty koreańskie)
Przygotowanie
- Zrób krótkie nacięcie w trzonie kapusty, tak aby można było delikatnie rozerwać połówki, bez nacinania liści wewnątrz. Umyj dokładnie kapustę.
- Następnie włóż kapustę do miski i natrzyj każdy liść solą (szczególnie dobrze przy nasadzie). Zostaw natartą kapustę na pół godziny. Po tym czasie obróć ją o 180 stopni. I znowu zostaw na pół godziny. Potwórz czynność jeszcze dwukrotnie. W sumie kapusta powinna leżeć w soli 2 godziny.
- W międzyczasie przygotuj marynatę do kimchi.
- Wlej do garnka wodę oraz 2 łyżki mąki ryżowej aż zrobi się kleik (kilka minut). Dodaj 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Obierz warzywa. Pokrój lub poszatkuj w mikserze na drobne paski rzepę i marchewkę. Pokrój szczypiorek na 1 -2 cm kawałki.
- Imbir, cebulę i czosnek zmiksuj na gładką masę i dodaj do ostudzonego kleiku.
- Następnie dodaj sos sojowy, paprykę gochugaru, pół łyżeczki soli i wymieszaj. Paprykę możesz dodawać stopniowo i sprawdzać ostrość. Ja dodałam 8 łyżek stołowych, ale lubię mocno pikantne potrawy. Dla osób, które lubią mniej ostre dania rekomenduję rozpocząć od 3 łyżek i sprawdzić.
- Następnie wypłucz dokładnie kapustę pekińską z soli (przynajmniej dwukrotnie). Możesz odrywać poszczególne liście, albo podzielić na ćwiartki. Odstaw kapustę w sitku na chwilę, żeby odsączyć wodę.
- Wymieszaj pastę z pokrojonymi wcześniej warzywami.
- Nałóż rękawiczki i natrzyj każdy liść kapusty pastą z warzywami.
- Wkładaj do garnka lub słoika i mocno dociskaj, żeby powietrze nie dostało się do kimchi.
- Odstaw na 2-4 dni, żeby sfermentowało. Potem trzymaj kapustę w lodówce.
Porady
- Koreańczycy tradycyjnie kisili i kiszą kapustę w glinianym garnku tzw. “onggi”. My możemy z powodzeniem robić kimchi w naszych ceramicznych i kamionkowych garnkach, które też się świetnie do tego nadają. Można też użyć słoika lub pojemnika plastikowego wolnego od BPA. Chociaż osobiście unikam 3 opcji.
- Paprykę gochugaru i pastę gochujang możecie kupić w sklepach internetowych albo w Kuchniach Świata. Ja robiłam zakupy ostatnio w tych dwóch sklepach: www.kuchnieswiata.com.pl i www.kimchi.pl
- Pastę gochujang używam także do tofu. Robię z niej szybką i prostą marynatę lub sos do warzyw. Przepisy wkrótce.